Moestuinieren voor groentjes, óók voor op je balkon!

2 november '21

Klimaatveranderingen, CO2-uitstoot, natuurlijke voeding, insectensterfte door intensieve landbouw. Vrijwel dagelijks hoor of lees je er wel iets over. Wil jij zelf meer doen voor het milieu dan (natuurlijk) je afval scheiden en biologische producten kopen, maar weet je niet hoe? Begin een moestuin! Je eigen verse producten uit de tuin; dat is lekker en gezond, en tegelijk goed voor de natuur. En heel leuk om samen met de kinderen of kleinkinderen te doen! Heb jij een appartement gekocht of wil je een appartement kopen in Woontoren Apollo? Bekijk alvast deze tips voor je eigen duurzame moestuintje!

image alt

De voordelen van een moestuin

Kweek je je eigen groenten en/of fruit, dan weet je zeker dat de producten onbespoten zijn. Je weet wat je eet. En omdat er geen transport en verpakkingsmaterialen nodig zijn, draag je tegelijk bij aan een vermindering van CO2-uitstoot. Bovendien vereist het aanleggen/onderhouden van je moestuin ook fysieke inspanning, stiekem ben je lekker in beweging! Voor velen is dat een goede manier om het hoofd leeg te maken na een lange werkdag. Ook kinderen en kleinkinderen vinden het leuk om bezig te zijn met een moestuin. Hoe leuk is het om het proces van zaadje tot plant op de voet te kunnen volgen?!

Kortom, met je eigen moestuin:

  • eet je gezond(er) én lekkerder
  • draag je bij aan een goed milieu,
  • werk je aan je fysieke én mentale conditie,
  • heb je (indien relevant) een leuke activiteit samen met je kind(eren)!

Creëer je eigen moestuin

Je eigen moestuin beginnen is simpel! Of het nu gaat om een stuk grond of een klein balkonnetje; moestuinieren kan overal. Wil je het jezelf in het begin niet te moeilijk maken, begin dan bijvoorbeeld met een vierkante meter. Lekker overzichtelijk, met weinig onderhoud. Het is het beste om de zaadjes in vierkanten te planten. Hiervoor kun je bijvoorbeeld wat draadjes spannen, of een ‘moestuinbak’ gebruiken (ook leuk om zelf te maken!). Deze zet je het beste zonder bodem direct op het gras of zand, zodat regenwater kan wegzakken in de bodem. Tegen het onkruid kun je er bijvoorbeeld een (anti)worteldoek onder plaatsen. Makkelijke groenten om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld wortel, courgette, radijs, bonen, sla en rucola.

image alt

Een moestuin kan ook op je balkon!

Ga je wonen in een appartement en heb je een balkon? Een minimoestuin kan hier ook prima! Er zijn genoeg mini-groentes te koop om te kunnen moestuinieren op je balkon. Belangrijk is dat je je groenten of kruiden plant of zaait in een pot die diep genoeg is zodat de wortels voldoende ruimte hebben. Ook kun je kleine klimrekjes langs een muur plaatsen, om kleinere groentesoorten omhoog te laten groeien. Zoals mini-pompoenen of courgettes. Of laat je balkonhek(ken) begroeien met een druivenstruik.

Biodiversiteit in de moestuin

Aandacht voor biodiversiteit in de natuur is belangrijk. Dat geldt ook voor je moestuin! Want het ene gewas trekt bestuivers aan voor het andere, of zorgt juist voor een natuurlijke bestrijding van insecten die je oogst opeten. Bieslook bijvoorbeeld, beschermt met zijn geur tegen de wortelvlieg en kun je dus goed naast wortel neerzetten. Ook is het slim om wat bloemen in of rondom je moestuin te planten; deze trekken namelijk bijen en insecten aan. En die zijn onmisbaar in je moestuin, met name voor de bevruchting van bloemen. Plant bijvoorbeeld Phacelia (bijenbrood) en smeerwortel; bijen en hommels zijn hier gek op!

image alt

Moestuintips op een rijtje

Wil jij aan de slag met je eigen (mini-)moestuin? De beste tijd om te beginnen is in het voorjaar, na de vorstperiode. In de herfst of winter heb je dus alle tijd om een moestuinplan te maken; surf op internet rond naar informatie, tips en om te bepalen welke gewassen je graag in je tuin wilt verbouwen. Dan ben je goed voorbereid om aan de slag te gaan.
Hierbij tot slot nog een aantal handige tips en weetjes:

  • Bepaal welke groenten, kruiden of vruchten je straks wilt oogsten.
  • Maak een zonnig plekje vrij op je balkon, want de meeste moestuinplanten houden van zon. Maar: vruchtgewassen hebben doorgaans meer zon nodig dan bladgewassen zoals sla, peterselie of spinazie. Die kunnen prima in de schaduw staan.

image alt

  • Zorg voor een variatie van bloemen en planten; het vergroot de biodiversiteit en verkleint de kans op plagen van bijvoorbeeld slakken of luizen.
  • Zaai of plant in vierkanten van circa 30 centimeter en plaats klimmende gewassen en brede planten achteraan.
  • Zaai een zaadje zo diep als het zaadje groot is - Gebruik goede, vruchtbare grond en zorg zo nodig voor regelmatige (organische) bemesting!
  • Vergeet niet bij het zaadje dat je hebt geplant een label in de grond te zetten, met de naam van het gewas
  • Geef regelmatig water.
  • Kijk op de website van het IVN voor meer informatie over moestuinieren. Je vindt hier leuke tips, handige downloads, een nieuwsbrief, webwinkel en zelfs podcasts.

Meer nieuws lezen? Bekijk alle nieuwsberichten
Heb jij een vraag? Neem contact op